Galerij & materialen

 

 

Potlood en houtskool

Potlood en houtskool lenen zich goed voor precisiewerk met een informeel effect. Het laat zich makkelijk uitvegen waardoor de overgangen van licht naar donker er heel natuurlijk uitzien. Verder kun je er snel een eerste schets mee maken en deze vervolgens steeds gedetailleerder uitwerken. Een gum kan eenvoudig gebruikt worden om te corrigeren of om highlights toe te voegen.

Wat mij betreft zijn een potlood- of houtskooltekening vooral mooi door hun eenvoud.

Olieverf

Olieverf is een mengsel van pigment en olie en wordt al eeuwenlang gebruikt in de schilderkunst door de belangrijkste meesters.

Het mooie van deze verf is dat je het op vele wijzen kunt gebruiken. Van een verdunde vorm voor een egaal en zelfs transparant effect tot onverdund of zelfs zo dik waardoor het werk een grovere structuur krijgt waarbij elke penseelstreek zichtbaar is.

Olieverf droogt langzaam. Hierdoor blijft het langdurig te bewerken. Een schilderij gemaakt van olieverf is duurzaam en verkleurt bijna niet. Door opdroging wordt het wel wat matter. Na een jaar kan het schilderij worden ‘vernist’. De oorspronkelijke kleuren komen dan weer tot leven en er ontstaat een mooie glans over het tafereel. Het doek is dan minder gevoelig voor invloeden van buitenaf zoals zonlicht en vuil.

 

Aquarelverf

Aquarel betekent eigenlijk ‘gewassen tekening’. Er komt dus minder pigment en veel water bij kijken. Een aquarel vereist daarom ook speciaal papier dat niet korrelt of omkrult tijdens het schilderen. De verf is makkelijk te mengen en geeft een transparant effect waarbij de kleur en de structuur van het papier duidelijk zichtbaar blijft. De lijnen van een aquarel zijn vaak minder scherp en de kleuren lopen soms prachtig in elkaar over.

 

Oost-Indische inkt

Ook wel Chinese inkt genoemd. De inkt bestaat volledig uit koolstof oftewel roet. Het zet een diepzwarte lijn die niet vervaagd. Je kunt dit gebruiken met een penseel of met een kroontjespen. Ik gebruik het persoonlijk graag in combinatie met aquarel omdat het scherpe van de inkt en de transparantie van de verf samen een mooi contrast vormen.

 

Krijt

Er zijn verschillende soorten krijt maar ik geef de voorkeur aan pastelkrijt. Dit is gemaakt van kalk of gips waaraan pigment is toegevoegd. Op papier geeft het krijt zijn poeder af waarmee een zacht, egaal effect ontstaat. Krijt kun je gebruiken voor lijnen en vlakken, je kunt het uitvegen en zo vervagen. Je kunt het zelfs nat maken waardoor de kleur ineens veel dieper wordt en het eindresultaat glanzend.